01

 
Als ik een keer zou willen meespelen in een voorstelling van Vrij Theater, hoe moet ik dat dan regelen?

Dan zorg je dat je naam en adresgegevens bij de secretaris bekend zijn, want dan krijg je automatisch een aankondiging voor Open Avonden en/of audities voor voorstellingen. Stuur een mailtje naar info@vrijtheater.net.

FAQ 

 

02

Wat is voor mij het nut een Open Avond te bezoeken?

Tijdens een Open Avond is alle informatie voorhanden over de komende producties waarvoor spelers en andere medewerkers worden gezocht. De regisseurs zijn aanwezig en zitten aan een tafel, klaar om amateurtoneelspelers uit de regio Haaglanden te vertellen wie ze zoeken. Ze vertellen iets over het stuk, hun visie daarop en over hun werkwijze. Van de producties kun je informatie op papier krijgen, evenals de deelnemersvoorwaarden en dergelijke.
Er zijn bestuursleden en andere vrijwilligers van Vrij Theater aanwezig om al je vragen te beantwoorden.

 

03

Hoe vaak zijn er Open Avonden?

Er worden meestal twee series van twee Open Avonden gehouden: één in september, de week volgend op de Uitmarkt in Den Haag, de tweede medio maart.
De eerste heeft meestal betrekking op voorstellingen die van januari t/m juni worden gehouden, die van maart gaat overwegend over producties die in het najaar worden uitgebracht.

04

Waarom worden er audities gehouden?

De audities zijn bedoeld om twee redenen:

  • om de regisseurs de gelegenheid te geven hun ideale cast te kunnen samenstellen en
  • om spelers in de gelegenheid te stellen zich bij die regisseurs in de kijker te spelen

05

Hoe gaat dat in zijn werk, zo'n auditie?

Op de Open Avonden kun je die vraag al stellen aan de regisseurs. Ze doen dat namelijk allemaal op verschillende wijze. De één zal tijdens de auditie iedereen met elkaar laten improviseren, de ander vraagt je een stukje tekst vooraf uit je hoofd te leren en weer een ander wil niet zozeer weten wat je al kan, maar wil kijken hoe makkelijk of moeilijk je te regisseren bent. En meestal is het trouwens een combinatie van deze drie.

06

Wanneer krijg je een rol?

Dat is van een aantal zaken afhankelijk.
Bepalend is wat voor personages er worden gezocht. Bij Vrij Theater krijg je niet de rol van de vader als je leeftijd ten opzichte van wie de dochter gaat spelen niet geloofwaardig is. Het kan dus van de leeftijd van die dochter afhangen of jij de rol van de vader kan krijgen. Voor elke regisseur is het dus een beetje schaken: elke zet die hij doet heeft gevolgen voor alle andere zetten bij het samenstellen van de cast.
Ook kan het aantal mensen dat zich aanmeldt voor een auditie erg verschillen. Je kunt denken aan vijf auditeurs, maar ook aan twintig.
Het kan ook betekenen dat de regisseur niet vindt wat hij zoekt. Dat kan aan het type spelers/personages liggen, maar ook aan de spelkwaliteiten. Meestal volgt er dan een tweede auditie.
In elk geval: denk niet aan idols-achtige taferelen. Niemand wordt afgekraakt en de kans dat je een rol krijgt is aanmerkelijk groter.

07

Hoe groot zijn mijn kansen op een rol?

Dat is afhankelijk van wat je hierboven hebt kunnen lezen en van je talent. De formule van Vrij Theater heeft in zich dat van de beschikbare mensen de besten voor die rollen de rollen ook krijgen. Dat betekent dat je misschien wel talent hebt, maar toevallig te lang of te kort of te oud en te jong. Regisseurs mogen op hun manier nu eenmaal "discrimineren". Ons advies: kom naar een Open Avond en dan zie je wel verder!

© Vrij Theater |  Frits van Gaans 2020

  • Facebook Social Icon