Zoeken
  • Vrij theater

Interview Leny Vos

Bijgewerkt: 29 mrt 2019

Vrij Theater zit de laatste tijd in een achtbaan van veranderingen. Een van deze wijzigingen is het feit dat de artistieke leiding van Leny Vos is overgenomen door Sylvia Weening. Reden temeer om samen met Leny terug te blikken op haar tijd bij Vrij Theater die bijna tien jaar omspande.Leny en haar kat ontvingen mij in haar gezellige huis in het Rotterdamse en onder het genot van een kop koffie en een schaal met lekkernijen, ving het interview aan. Ik had aangegeven dat ik geen vraag-en-antwoord-spel wilde omdat naar mijn idee een ontspannen gesprek ook de nodige informatie oplevert. Zo geschiedde.


Leny heeft tien jaar de artistieke leiding gehad, jaren waarin zij zich met hart en ziel inzette voor ons geliefde theater. Aanvankelijk zou zij twee jaar de scepter zwaaien, maar dat zijn er uiteindelijk tien geworden. In die tijd is er veel gebeurd. Sommige gebeurtenissen maakten grote indruk op Leny: het vertrek van Herman Taal, het overlijden van Joke Martens. Continue veranderingen die Vrij Theater het hoofd heeft weten te bieden. Ze vindt het jammer om van “haar kindje“ afscheid te nemen, maar je moet weten wanneer de tijd is gekomen om het stokje door te geven.


Leny heeft tien jaar de artistieke leiding gehad, jaren waarin zij zich met hart en ziel inzette voor ons geliefde theater.

Wat zijn voor Leny de mooiste successen geweest? Nachtasiel van Esther Scheldwacht is een van haar favorieten. Dit was een grote voorstelling in een minieme ruimte. Destijds was het een van de eerste keren dat dit zo werd gedaan (2009). De Pornograaf (regie Hélène Oostdijk) was een waanzinnige voorstelling, zowel qua spel als regie. Het breekbare “Equus” (Jessica Fuchs) en het kostuumspektakel “Peer Gynt” (Martijn Kramp) zijn twee stukken die ook op haar palmares staan. “Met mijn vader in bed wegens omstandigheden” ( Sylvia Weening) is noemenswaardig omdat dit een stuk voor slechts twee spelers was en bij een productie van Vrij Theater er minstens zes nodig zijn. Sylvia heeft op een heel bijzondere manier er een prachtige voorstelling voor zes personen van gemaakt. In september 2012 heeft Vrijtheater haar Lustrumvoorstelling “Elkerlijc” ( Arne Sybren Postma) gevierd; Jan van Dijk met het Vrijtheaterkoor en Ben Stolk voor het decor. Het was een schitterende voorstelling geworden die ons allen lang bijgebleven is!


Tot slot, wellicht als de laatste voorstelling van Leny: 39steps; een heel bijzondere voorstelling.

Voor de toekomst hoopt Leny dat de opgebouwde unieke reputatie van Vrij Theater behouden blijft. Dat het Vrij Theater haar blijft verrassen.


Remco Lodeweges

104 keer bekeken

© Vrij Theater |  Frits van Gaans 2020

  • Facebook Social Icon