Zoeken
  • Vrij theater

Open ochtend en avond Eyes Wide Shut

Open ochtend: zaterdag 11 mei, 11.00-13.00

Open Avond: dinsdag 14 mei: 20.00-22.00

Auditie: dinsdag 21 mei: 19.45-22.45

Repetitieavond: dinsdagavonden

Eerste repetitie: 28 mei

Vakantieperiode: 23 juli t/m 21 augustus

Speeldata: 6 (try-out), 7, 8, 13, 14, 15, 20, 21, 22 december 2019

Inschrijven auditie: secretarisvt@gmail.com


Eyes Wide Shut

Het stuk is een intelligente en spannende bewerking van Jibbe Willems die zowel de gelijknamige film van Stanley Kubrick als het spraakmakende boek Traumnovelle van Arthur Schnitzler ter inspiratie gebruikte. Waar de film aan de oppervlakte blijft, duikt het stuk veel meer de geloofwaardige diepere krochten in.


Een doktersechtpaar. Wanneer beiden eindelijk de tijd hebben om in hun drukke gezinsleven een avondje met z’n tweeën weg te gaan, onthult de vrouw bij thuiskomst een fantasie die ze heel lang voor zichzelf heeft gehouden. Dan wordt hij weggeroepen wegens een sterfgeval. Verward, jaloers en met een onbestemde hunkering gaat hij op weg…Op zoek naar zichzelf, z’n eigenwaarde en iemand om te begeren.


Thematiek

Het verhaal gaat over hoe de fundamenten van een huwelijk op de proef gesteld worden wanneer diepste verlangens, dromen en realiteit te veel in elkaar over dreigen te vloeien. Over personages die horen wat ze eigenlijk niet willen horen en zien wat ze beter niet hadden moeten zien. Ondertussen stoeien ze met elkaar en hun demonen om maar enige grip te krijgen op de werkelijkheid. Over de drang om je aan te passen en het verlangen je te ontworstelen aan de heersende opvattingen. Over schaamte, burgerlijkheid, overgave, lust, fantasie en het lef om jezelf ècht te laten zien. Een spannende muzikale performance met een erotisch randje.


Ondertussen stoeien ze met elkaar en hun demonen om maar enige grip te krijgen op de werkelijkheid.


Spelers

Het stuk wordt bewerkt naar 6 tot 8 spelers, waarvan evenveel mannen- als vrouwenrollen. Het doktersechtpaar is in de leeftijd 35-45. Voor de rest kan er een variatie zijn van leeftijden. Er wordt gewerkt met naturel, ingeleefd spel maar ook met archetypes. Ook onderzoeken we muziek, zang en bewegingselementen.

Inspiratiebronnen van Manon

Manon is een locatietheatermaker pur sang en altijd gefascineerd door de ‘extra’ speler op het toneel. Dit kan de ruimte zelf zijn, maar ook muziek, beweging, ritme een extra lange stilte…Een mooi voorbeeld hiervan is de onwaarschijnlijk lange stilte in “Inglourious Bastards” van Quinten Tarentino waarbij een SS-officier op een ruimte loopt waaronder een hele groep Joden zich schuilhoudt. Deze scène lijkt eindeloos en elke milliseconde is ijzingwekkend spannend. Dit ligt in het verlengde van een terugkomend thema in Manon haar werk: het zwijgen van mensen op momenten dat het juist belangrijk is om je uit te spreken.Over Manon

Manon de Groot-van Gelder (Haarlem, 1979) is een Nederlandse theaterregisseur, storytelling professional, trainer en (stem-/trainings)actrice. Als professionele verhalensmuller met frisse blik heeft ze een diepgeworteld inzicht in wat mensen drijft en verbindt. Daarmee heeft ze niet alleen oog voor het stuk en de thematiek maar ook voor de spelers en hun ontwikkeling. Haar theateropleiding volgde ze in Rotterdam.

Bij de Haagse toneelgroep ROOD kan ze haar liefde voor locatietheater kwijt en is ze al twaalf jaar huisregisseur en artistiek leider. Ze heeft diverse prijzen gewonnen voor haar regies waaronder de “De Laanprijs” en is zelf ook jurylid geweest bij een aantal theatercompetities. Inmiddels heeft ze ruim 40 producties op haar naam staan.


101 keer bekeken

© Vrij Theater |  Frits van Gaans 2020

  • Facebook Social Icon