Zoeken
  • Vrij theater

Open avond oom Wanja

Bijgewerkt: 2 apr 2019

Dinsdag 2 en 9 april 2019 20.00 uur - 22.00 uur

Auditie zaterdag 13 april, 11.00 uur - 13.00 uur, inschrijven via secretarisvt@gmail.com

Repetities: woensdagavonden

Eerste repetitie: 24 april 2019

Vakantie: 17 juli t/m 21 augustus 2019

Speeldata: 4,5, 11-13, 18-20 oktober 2019


Oom Wanja in een notendop

De dagelijkse regelmaat op het landgoed van Wanja en zijn nichtje Sonja wordt verstoord met de komst van twee nieuwe bewoners: de oude professor en zijn veel jongere vrouw Jelena. Alles komt stil te liggen. Iedereen drinkt, filosofeert en verwaarloost zijn werk. Langzaam maar zeker komen alle personages op een punt waar ze niet meer aan zichzelf kunnen ontsnappen. Oom Wanja is een hartverscheurende theatertekst van Anton Tsjechov. Over een groep mensen die stuk voor stuk liefhebben en verlangen, maar terecht zijn gekomen in een uitzichtloze situatie.


Muzikaliteit en concentratie

De voorstellingen van Hans van den Boom hebben altijd een muzikale inslag. “Ik ben mijn hele werkleven bezig gebleven met het begrip muziektheater en heb met alle vormen van muziek gewerkt: van minimalistische tot romantische, van pop tot opera. In deze Oom Wanja, een bewerking van Casper Vandeputte en mezelf, is de geschreven taal de muziek. Dankzij het heldere verhaal is er veel ruimte voor een muzikale en ritmische benadering van de tekst.” Terugkerende onderwerpen in stukken van Hans zijn familiebanden. Zijn liefde voor Tsjechov komt daar dan ook uit voort. Hij schuwt zwaardere thema’s als eenzaamheid, weemoed, verlies, dood en angst niet. Hij laat graag vertellende met gespeelde scènes afwisselen. Die afwisseling maakt het mogelijk dat humor samenvalt met tragiek.


Spelers

Het zijn zes fantastische rollen: drie mannen en drie vrouwen. Voor Sonja en Jelena zoekt Hans spelers van onder de veertig. Oom Wanja, de dokter Astor, de professor en de dienstmeid Marianne zijn spelers tussen dertig en zestig jaar.


Inspiratiebronnen van Hans

“Spelen in een goed geschreven stuk is alsof je op reis gaat naar een andere wereld, naar het Rusland in 1897. De angst voor eenzaamheid en onder ogen moeten zien dat er geen geluk voor je weggelegd is, is het lot van Wanja en Sonja”. Deze rauwe waarheid blijft inspirerend, vindt Hans van den Boom. Daarnaast is Hans geïnspireerd door de muzikaliteit in Oom Wanja: hij moet haast wel Chopins pianowerken gehoord hebben.


“De angst voor eenzaamheid en onder ogen moeten zien dat er geen geluk voor je weggelegd is, is het lot van Wanja en Sonja.”

Over Hans

Hans van den Boom (Zierikzee, 1951) is een Nederlands toneelregisseur, schrijver en dramaturg. Hij was oprichter en artistiek leider van jeugdtheatergezelschap De Blauwe Zebra. Van 1990 tot en met 2012 was hij artistiek leider bij Stella Den Haag en van 2013 tot en met 2016 was hij huisregisseur bij NTjong. Als docent werkte hij voor toneelscholen in Maastricht, Arnhem en Utrecht. Voor zijn verdiensten in het jeugdtheater werd Van den Boom benoemd tot Officier in de Orde van Oranje Nassau.


219 keer bekeken

© Vrij Theater |  Frits van Gaans 2020

  • Facebook Social Icon