Zoeken
  • Vrij theater

Open avonden en auditie Branden

Tekst Wajdi Mouawad

Regie Arne Sybren Postma

Open avonden Maandag 30 maart en woensdag 1 april - 20.00 uur – 21.30 uur

Auditie Maandag 6 april - 20.00 uur – 22.00 uur

Repetities: maandagavonden

Speeldata: 20, 22, 28, 29 november en 11,13,19,20 december


Het stuk

Branden was in 2010 de succesvoorstelling van RO Theater onder regie van Alize Zandwijk.

Branden is het meeslepende verhaal van Jeanne en Simon die op zoek zijn naar hun vader en broer, na het overlijden van hun moeder. In een epische vertelling, ontvouwt zich een gruwelijke familiegeschiedenis tegen de achtergrond van een willekeurig, door burgeroorlog verscheurd land. Ondertussen wisselt het stuk voortdurend tussen tijden en plaatsen. Hoogte- en dieptepunten van menselijk vermogen wisselen elkaar in hoog tempo af.

“Boven de vertelling hangt maar één dwangmatig geformuleerde opdracht: je moet je geschiedenis leren kennen, anders zal die zich als een nachtmerrie tegen je keren.” (De Groene Amsterdammer)


Regie

De taal is prachtig pijnlijk en bloemrijk en vormt een schril contrast met de verschrikkingen die zich op het toneel voltrekken. Werken aan episch theater is meer dan werken aan tekst alleen; er zal gezongen, gehuild, gehaat en vergeven, kortom geleefd worden op het toneel. Deze voorstelling kan alleen met hart en ziel, met huid en haar, en oog om oog worden gespeeld.


Rollen

De voorstelling kent vier grote rollen, waarvan twee zeer grote damesrollen (Nawal en Jeanne) en twee herenrollen (Simon en Hermile). De andere acteurs spelen samen de vele kleinere rollen Ik zoek zeven tot negen pelers/makers die al redelijk wat tekstervaring hebben en die de donkere kanten van de mens onder de loep durven leggen. Naast acteurs nodigen wij ook musici uit auditie te doen.


Het repetitieproces

De repetities zijn op maandagavond. Daarnaast repeteer je een aantal weekenden. Er zijn in totaal 35 repetities. Af en toe hoeven niet alle spelers aanwezig te zijn, waar door de planning flexibeler is.


Over de regisseur

Arne Sybren Postma is bij Vrij Theater geen onbekende. Hij heeft er zeven eerdere stukken geregisseerd (2005 Troje uit De Troje Trilogie, 2006 Brandkoorts, 2007 Hengst, 2008 Goedbloed, 2009 Meneer Lear, 2012 lustrumvoorstelling Elckerlijc, 2015 De Vorm der Dingen). Arne is daarnaast artistiek leider van De Kraamkamer te Den Haag, een gezelschap gespecialiseerd in huiskamertheater. Hij heeft gewerkt bij Film- en Theaterwetenschappen van de Universiteit Leiden als gastdocent. Daarnaast werkte hij voor talloze andere verenigingen en stichtingen, in Den Haag, Leiden, Utrecht en Amsterdam, en voor Opera Nijetrijne in Friesland. Onlangs maakte hij de grootschalige muziektheater-winterwandeling Pippi & Pan voor het Zuiderparktheater meteen tekst van Marian Pankow.


Double bill Marian Pankow en Arne Sybren Postma regisseren vanaf voorjaar 2020 twee voorstellingen uit het vierluik Bloed van de Beloften van de Libanees-Canadese Wajdi Mouawad. Mouawad schrijft over persoonlijke zoektochten tegen de achtergrond van een land verscheurd door oorlog. Vrij Theater ziet met deze twee actuele stukken uit de wereldliteratuur een kans om een divers acteurspalet te creëren. De voorstellingen spelen afwisselend in dezelfde periode met op zondag een matinee en avondvoorstelling.

67 keer bekeken

© Vrij Theater |  Frits van Gaans 2020

  • Facebook Social Icon