Zoeken
  • Vrij theater

Open avonden en auditie Kust

Tekst Wajdi Mouawad

Regie Marian Pankow

Open avonden Maandag 30 maart en woensdag 1 april, 20:00 – 21:30 uur

Auditie Woensdag 8 april, 20:00 – 22:30

Repetities Woensdagavonden

Speeldata 21, 22, 27, 29 november en 12, 13, 18, 20 december


Over het stuk

Ga altijd verder, zelfs als je er niet meer in gelooft. Ga verder ook al verlies je het doel uit het oog, ga verder ondanks het gezond verstand dat ons tegenhoudt, ons verlamt, ook al ontdek je dat verdergaan niets betekent. Ga verder, zelfs al heb je alle trots verloren en ben je niet meer in staat te hopen. Ga verder.

Wilfried komt klaar – en op hetzelfde moment sterft zijn vader. De vader die hij nooit gekend heeft en die hij nu moet gaan begraven in diens geboorteland. Een land verwoest door oorlog, waar hij mensen ontmoet die alles kwijt zijn geraakt, behalve hun naam. “Kust” gaat over Wilfrieds persoonlijke zoektocht naar zijn eigen verhaal. Over de (on)mogelijkheid vergeving te vinden. Over vleugjes magie, middenin een brandende wereld. Over verder gaan. Altijd verder gaan. Op zoek naar vaste grond. Of de zee.


Regie

Het stuk toont de ondraaglijke zwaarte van het bestaan. Dat vraagt om lichtheid in de regie. Het script biedt daar ook mogelijkheden toe, dankzij een aantal wonderbaarlijke en zelfs komische personages. De vele rolwisselingen geven het stuk veel dynamiek. De regie zal de veelzijdigheid van het stuk vormgeven, zowel in tekstbehandeling als in fysieke transformatie.


Rollen

“Kust” kent drieëndertig verschillende personages. Drie daarvan worden elk door één acteur gespeeld. De overige dertig rollen verdelen we over vijf á zes acteurs/actrices. Hoewel de hoeveelheid personages wellicht anders doet vermoeden, gaat het bij veel van de dubbelrollen om uitgewerkte karakters. De cast van acht tot negen spelers staat vrijwel het hele stuk op de vloer.


Het repetitieproces

De repetities zijn op woensdagavond. Daarnaast repeteer je op een aantal weekenddagen. In totaal zijn er 35 á 40 repetities.


Over de regisseur

Marian Pankow (1980) studeerde in 2003 af aan de opleiding Theaterdocent in Amsterdam. In 2011 voltooide ze de studie Literatuurwetenschap aan de Universiteit van Amsterdam. Marian is werkzaam als regisseur, schrijver en theaterdocent. Ze maakte bewerkingen van onder andere Shakespeares Midzomernachtsdroom en Richard III, en ze schreef de scripts voor de Zuiderparktheaterproducties Scrooge en Pippi & Pan. Bij Vrij Theater regisseerde zij eerder de voorstellingen Het Lijden van Piotr O’Hey & Op Volle Zee (Mrozek), Antigone (Anouilh) en De Mensenhater (Molière).


Double bill

Marian Pankow en Arne Sybren Postma regisseren vanaf voorjaar 2020 twee voorstellingen uit het vierluik Bloed van de Beloften van de Libanees-Canadese Wajdi Mouawad. Mouawad schrijft over persoonlijke zoektochten tegen de achtergrond van een land verscheurd door oorlog. Vrij Theater ziet met deze twee actuele stukken uit de wereldliteratuur een kans om een divers acteurspalet te creëren. De voorstellingen spelen afwisselend in dezelfde periode met op zondag een matinee en avondvoorstelling.

45 keer bekeken

© Vrij Theater |  Frits van Gaans 2020

  • Facebook Social Icon